Je boekomslag ontwerpen

“Don’t judge a book by its’ cover” is een veelgehoorde uitspraak. En ook al doen we ons best om door de buitenkant heen te kijken, het is toch iets waar we onbewust een product of boek op beoordelen.

Je hebt een idee voor een boek, of misschien is jeboek al klaar voor de persen van de drukkerij. Maar nu de omslag nog. Je wil dat de visuele boodschap op de cover direct de juiste boodschap meegeeft en in het oog springt. Een boekomslag ontwerpen is niet gemakkelijk, maar met onze tips of hulp, brengen we je een stap de goede richting in.

 

Je eigen boek: van concept tot realisatie

Geweldig, je hebt een boek geschreven. Welke stappen doorloopt jouw boek voordat hij prijkt in je boekenkast? Of je nu een kookboek vol met watertandende recepten hebt gemaakt, of juist een boek met ondernemerslessen hebt geschreven, bij Goud PrintCenter doorlopen we drie stappen.

 

Tip 1: Bepaal je doel en doelgroep

Als het goed is heb je over het doel en de doelgroep van je boek voordat je begon met schrijven nagedacht. Je schrijft een boek dat lekker wegleest op een luie zondagmiddag, leert een bepaalde mindset aan of biedt een stappenplan voor startende ondernemers. Schrijf je voor iedereen, dan schrijf je eigenlijk voor niemand. Jij biedt namelijk ontspanning, nieuwe inzichten of lost problemen op van je lezer. Op basis van het doel pas je je omslag aan.

 

Tip 2: Maak een moodboard

Afhankelijk van de boodschap van het boek en de doelgroep ga je een omslag ontwerpen. Een bouquetroman heeft nou eenmaal een andere omslag dan een boek speciaal geschreven voor ondernemers. Met een moodboard creëer je de sfeer die jij wil uitstralen. Dat kan ouderwets door te knippen en plakken uit kranten en tijdschriften, of creëer je eigen Pinterest-bord. Hier vind je veel inspiratie en heb je in no-time het thema voor jouw omslag bepaald.

 

Tip 3: Bekijk de boekcovers van boeken uit hetzelfde genre

Je hoeft natuurlijk niet het wiel opnieuw uit te vinden. Bekijk de boeken van concurrenten online of snuffel door een boekenwinkel. Wat komt bij de covers uit hetzelfde genre overeen? Welk gevoel krijg je erbij? Welke lettertypen gebruiken ze en hoe zien de foto’s erbij? Bekijk wat je mooi vindt en wat jij denkt dat beter kan. Gebruik het puur ter inspiratie, niet om ideeën klakkeloos te kopiëren.

 

Tip 4: Een boekomslag ontwerpen? Vergeet de rug niet!

Een fysieke boekhandel heeft vaak niet de ruimte om alle boeken los uit te stallen en op een voetstuk te zetten. Grote kans dat je boek met de rug naar de lezers toe staat. Daarom is het belangrijk deze niet te vergeten in het ontwerpproces. Bedenk een triggerende slogan, gebruik een kleur die in het oog springt of een lettertype dat opvalt.

 

Tip 5: Zelf je boekomslag ontwerpen? Gebruik handige tools

We adviseren altijd om een ontwerper naar je boekomslag te laten kijken. Zij weten wat werkt, en wat niet. Welk lettertype past bij een boodschap en welke emotie bepaalde kleuren oproept. Je kunt gebruik maken van onze ontwerpers, maar wil je het in basis zelf doen? Dan zijn er een aantal handige tools die je gratis kunt gebruiken.

Op Pexels kun je rechtenvrije foto’s gebruiken. Let er bij de selectie van foto’s wel op dat deze ook voor commerciële doeleinden gebruikt moeten worden. Maar misschien wil je wel een fotoshoot organiseren omdat je zelf op de cover komt te staan. Canva heeft een speciaal template voor boekomslagen. Zo heb je het juiste formaat te maken en de tool heeft een aantal standaard templates voor je klaar staan.

Wist je dat onze drukkerij niet alleen printspecialisten heeft, maar ook ontwerpers? Met jarenlange ervaring weten zij wat wel en niet werkt op een cover en ze kunnen het boekomslag voor je ontwerpen! Neem contact op om met gedachten te wisselen over jouw boekomslag.

 

Je boekomslag is klaar, printen maar!

Je bent 100% tevreden met de inhoud van je boek, je hebt de boekomslag ontworpen en het boek voorzien van een pakkende titel. Tijd om je boek te printen. Je hebt ervoor gekozen om je boek zelf uit te geven en daarom zijn dit ook zaken die je moet regelen.

Maar welke papiersoort kies je? Hoe groot moet de oplage zijn en hoe zorg je ervoor dat de boeken naar je lezer wordt gestuurd? Allemaal vragen waarmee wij je kunt helpen. Onder tips vind je verschillende onderwerpen die we bespreken rondom het ontwerp en de afwerking van ons drukwerk. Op onze contactpagina of direct via de chat kun je contact opnemen met een van onze specialisten. En heb je bovenstaande al helemaal uitgevogeld? Dan kun je direct je boek bij ons bestellen.

Daarom kies je voor Goud Printcenter:

  • CO2-neutrale productie en levering
  • ISO-, Grafimedia- en FSC-gecertificeerd
  • Meer dan 25 jaar ervaring
  • Een begrip in Alblasserdam en omgeving
  • Snelle communicatie en persoonlijk contact
  • Ophalen in Alblasserdam of snel aan huis geleverd
  • Je printwerk wordt voor het drukken door ons gecontroleerd
  • Voorzien van het nieuwste machinepark, dat zie je terug in de kwaliteit van het drukwerk

Bestel je boek direct

Delen
W10=