Schoolgids voor basisscholen

Het nieuwe schooljaar staat weer voor de deur. En als basisschool ben je druk bezig met de voorbereiding ervan: de klasindelingen, lesstof en het lesrooster zijn belangrijke onderdelen. Maar heb je ook gedacht aan de inhoud van de schoolgids? De schoolgids voor basisscholen lijkt misschien een ondergeschoven kindje, maar is enorm belangrijk. Het is namelijk bij wet verplicht om er een te hebben en om bepaalde onderwerpen aan bod te laten komen.

 

Wat is een schoolgids?

In de schoolgids staat veel praktische informatie over de school en de activiteiten daaromheen die bedoeld is om de ouders, verzorgers en leerlingen te informeren. Hierin vind je wegwijs hoe het schooljaar eruit ziet en welke onderwerpen er worden besproken. Een aantal onderwerpen zijn verplicht om te vermelden in de schoolgids.

 

De verplichte onderwerpen in een schoolgids in het basisonderwijs:

De volgende onderwerpen moeten terugkomen in de schoolgids voor basisscholen:

  • doelen van het onderwijs
  • behaalde leerresultaten
  • zorg aan het jonge kind
  • extra ondersteuning voor leerlingen
  • onderwijstijd
  • vrijwillige ouderbijdrage
  • rechten en plichten van de ouders, leerlingen en het schoolbestuur
  • klachtenregeling
  • schoolverlof
  • sponsoring door bedrijven
  • veiligheid
  • tussen-, voor- en naschoolse opvang
  • verzuim
  • samenwerkingen waarbij het schoolbestuur is aangesloten (bijvoorbeeld passend onderwijs)
  • aanspreekpunt voor veiligheid
  • kwaliteitszorg met bevindingen en verbetermaatregelen

Voor andere onderwijsniveaus zoals het voortgezet, middelbaar-, hoger-, of universitair onderwijs zijn gelden weer andere eisen. Deze eisen zijn specifiek gericht op schoolgidsen voor basisscholen. Deze schoolgidsen hoeven niet gemaakt te worden per leeftijdscategorie of klas, maar is toepasbaar voor de hele school.

 

Tips voor het maken van een schoolgids

Een schoolgids is essentieel en daarom wil je dat ouders en verzorgers het met aandacht doorlezen. We geven graag wat tips om ervoor te zorgen dat de schoolgids van jouw basisschool niet bij het oud papier belandt.

De vormgeving:

Als basisschool heb je een logo, uitstraling en huisstijl. Het is belangrijk om die herkenbaarheid door te voeren in de schoolgids. Je wilt dat de omslag van de schoolgids direct uitnodigt om ‘m open te slaan. Kies daarom voor duidelijke foto’s (van bijvoorbeeld leerlingen die aan het werk zijn) en zorg dat de titel niet wegvalt in de foto. De binnenkant van de schoolgids heeft huisstijlelementen zoals die in jullie handboek staan en die aansluiten bij de omslag van de gids. Zo zorg je voor een overzichtelijke, aantrekkelijke en mooie basisschool schoolgids.

De inhoud en het lettertype:

Voordat je start met het vullen van de schoolgids, zet je eerst alle onderwerpen op een rijtje. Pak eerdere edities erbij of bekijk schoolgidsen van andere scholen. Dat geeft je een idee van de inhoud, maar staar je er niet blind op. Het moet tenslotte ook een unieke gids worden waarin de kernwaarden van de school worden overgebracht.

Bepaal in welke volgorde de gids moet worden opgebouwd en creëer de inhoudsopgave. Kies voor een lettertype dat standaard gebruikt wordt in andere uitingen. En durf het randje op te zoeken: je wilt natuurlijk geen te speels lettertype zoals Comic Sans MS, maar Arial is misschien een beetje saai. Kies bijvoorbeeld voor Open Sans of Verdana voor de tekstblokken en maak de titels wat speelser door bijvoorbeeld te kiezen voor de dikgedrukte versie van Trebuchet MS.

Zorg voor alinea’s van maximaal vijf à zes regels over de breedte en wissel af met kaders, opsommingen en foto’s van bijvoorbeeld spelende en werkende leerlingen. Maar vraag wel vooraf toestemming aan de ouders of verzorgers bij het gebruik van beeldmateriaal.

 

Publicatie van de schoolgids

Het is belangrijk (en verplicht) dat alle ouders en verzorgers een exemplaar van de schoolgids krijgen. In dit digitale tijdperk wil je alle informatie zoveel mogelijk online centraliseren. Zorg daarom dat je goed communiceert waar alle exemplaren te vinden zijn.

Bij inschrijving in de school ontvangen de ouders of verzorgers het allereerste exemplaar. Het is leuk om daar een feestelijk moment van te maken: geef daarom dit exemplaar in papiervorm. De jaren erna kan je ervoor kiezen om het exemplaar digitaal of op papier aan te bieden. Voor gezinnen die de voorkeur geven aan geprinte versies boven digitale versies, dient een papieren exemplaar aanwezig te zijn.

 

Laat je schoolgids maken door Goud Printcenter

Een nieuwe schoolgids laten maken is een reden voor een feestje, toch? Nieuwe leerlingen die ingeschreven staan op de school, de huidige leerlingen die weer nieuwe lesstof gaan leren en uitkijken naar een nieuw schooljaar boordevol activiteiten en lessen. Daarom verdient de schoolgids van jouw school een gouden randje.

Met het printwerk van Goud Printcenter maak je een feestje van de schoolgids. Want we snappen dat je het als schoolbestuur al veel te druk hebt met het organiseren van het nieuwe schooljaar en alle zaken die daarbij komen kijken. Onze ontwerpers denken mee met de vormgeving en ideale opmaak. Zo kan jij je weer focussen op de rest van de takenlijst. En heb je al een schoolgids ontworpen, die direct klaar is voor de persen van de drukkerij? Dan kan je ‘m in ieder gewenst bestand aanleveren. Wij controleren je drukwerk en de kwaliteit en zetten ‘m eventueel om in het juiste bestandstype.

Daarom kies je voor Goud Printcenter:

  • CO2-neutrale productie en levering
  • ISO-, Grafimedia- en FSC-gecertificeerd
  • Meer dan 25 jaar ervaring
  • Een begrip in Alblasserdam en omgeving
  • Snelle communicatie en persoonlijk contact
  • Ophalen in Alblasserdam of snel aan huis geleverd
  • Voorzien van het nieuwste machinepark, dat zie je terug in de kwaliteit van het drukwerk

Laat je schoolgids drukken door Goud Printcenter

Delen
W10=