Vijf ideeën voor de schoolkrant van de basisschool

Een schoolkrant op school brengt de leerlingen onderling dichter bij elkaar en houdt de ouders van de leerlingen betrokken. Naast het informatieve karakter van de schoolkrant, mag het ook een leuke of grappige wending hebben. Zo houd je de lezers betrokken. Wij geven vijf ideeën voor de inhoud van de schoolkrant op de basisschool.

Maar voordat je begint, moet je eerst bepalen hoe vaak je de schoolkrant gaat uitbrengen. Je kunt bijvoorbeeld wekelijks een online versie publiceren en een keer per maand (of per kwartaal) een fysieke schoolkrant uitbrengen. Zie het als een ‘special edition’. Ook weet je dan zeker dat de ouders alle informatie goed ontvangen.

Idee 1: belangrijke informatie

Het doel van de schoolkrant is natuurlijk informeren. Roosterwijzigingen, huisregels, belangrijke data zoals ouderavonden en andere informatie zet je in de periodieke uitgave van de schoolkrant. Andere, vluchtige informatie kun je direct online publiceren. Maak een vast ontwerp van de schoolkrant zodat de ouders weten op welke pagina ze deze informatie gemakkelijk kunnen terugvinden.

Idee 2: grappige uitspraken van leraren

Leraren zijn ook maar mensen en dat brengt soms hilarische uitspraken met zich mee. Open een speciaal e-mailadres waarop leerlingen (en ouders) uitspraken kunnen delen. Zorg wel dat je met de leraar in kwestie verifieert of dit gepubliceerd mag worden, zodat je geen scheve gezichten achteraf krijgt.

Idee 3: nieuwe leraren introduceren

Start er een nieuwe leraar of stagiair? Interview diegene! Stel niet alleen standaard vragen zoals de hobby’s en wat ze in hun vrije tijd doen, maar ook andere vragen waardoor je ze persoonlijk beter leert kennen. Vraagt bijvoorbeeld naar hun favoriete gerecht, Netflix-serie of vakantieland.

Idee 4: een prikbord voor de leerlingen

Geef leerlingen zelf ook een stem in de schoolkrant! Ze kunnen hun berichten achterlaten op het zogenaamde ‘prikbord’. Misschien hebben ze een mooie prestatie behaald die ze willen delen met hun medeleerlingen of zoeken ze hulp bij een project. Open hiervoor een e-mailadres en verzamel periodiek alle input van de leerlingen. Zo blijven zij ook beter betrokken bij de schoolkrant.

Idee 5: advertenties

Heeft de lokale bakker een actie? Kunnen de kinderen een gratis ijsje ophalen bij de ijsboer op vertoon van de schoolkrant? Voeg advertenties toe aan je schoolkrant. Geef voordeel aan de kinderen en ouders, een stem aan de lokale ondernemer en verdien zelf een kleine bijdrage voor de schoolkrant. Zo houd je ‘m rendabel en levert het voor alle partijen iets op.

Zelf een schoolkrant maken?

Voor deze unieke, special edition schoolkrant die eens in de zoveel tijd uitkomt, wil je natuurlijk niet zelf aan de slag met een A4’tje en de eigen printer. Nee, dit mag serieus aangepakt worden! Zo verdwijnt deze schoolkrant namelijk minder snel tussen de rest van het oud papier.

Bij Goud Printcenter kunnen we je helpen met het ontwerp van de schoolkrant. We zetten bijvoorbeeld eenmalig samen een template met je op, in de huisstijl van de school, en jij vult ‘m met de benodigde informatie. En zit er een verborgen ontwerptalent in je? Dan maak je het ontwerp zelf en lever je de schoolkrant aan in word, pdf, of een ander bestandstype. Wij controleren de schoolkrant en zorgen dat het bestand juist wordt omgezet. Kies daarna je favoriete papiersoort en laat ‘m op school bezorgen of laat het door ons direct aan huis bij de ouders.

Delen
W10=